Zaniklé středověké ohrazené vesnice na jižní Moravě z pohledu metod nedestruktivní archeologie - Vágner, Michal (2021)
Jeden z klíčových aspektů k bližšímu poznání středověké společnosti je výzkum zaniklých středověkých vesnic. Dálkový archeologický průzkum, písemné prameny, tak i výzkum historických map ukázal, že velké množství středověkých vesnic v oblasti jižní Moravy disponovalo nějakou formou vnějšího ohrazení. Hlavní část předkládané práce sestává z 9 případových studií, z nichž každá reprezentuje výsledky nedestruktivního výzkumu - především založeného na využití geofyzikálních metod, jedné konkrétní zaniklé středověké ohrazené vsi. Cílem práce bylo získat nové informace o podobě a vývoji vrcholně středověkých vesnic z území jižní Moravy, a to právě skrze výzkum vesnických sídel, jejichž intravilán byl v minulosti vymezen nějakou formou vnějšího ohrazení a zároveň i blíže poznat tento specifický typ lokalit, a to jak stran možné funkce a podoby vnějšího ohrazení, tak i z hlediska toho, odkud a jak se tento typ lokalit mohl na naše území dostat