Vliv vybraných abiotických faktorů na distribuci vlastností rostlin v lesní vegetaci severně od Žiliny (Slovensko) - Gramblička, Tomáš (2021)
Cieľom výskumu je odhaliť, ako sa na Veľkom Vreteni severne od Žiliny mení vegetácia v závislosti na vybraných abiotických faktoroch prostredia, predovšetkým na orientácií a sklonitosti svahov či nadmorskej výške. Metódou fytocenologických snímok boli vytvorené dva transekty vedené z južného svahu na severný svah a dva menšie transekty v smere západ - východ. Každému nájdenému rastlinnému druhu bola priradená ekologická indikačná hodnota pre svetlo, teplotu, vlhkosť, reakciu a živiny z Databázy českej flóry a vegetácie - Pladias. Pre každú fytocenologickú snímku bola potom vypočítaná priemerná indikačná hodnota. Získané údaje boli porovnané a ďalej analyzované pomocou ordinačnej analýzy vykonanej v programe R, ktorá odhalila hlavné gradienty v druhovom zložení spoločenstiev. Priemerné ekologické indikačné hodnoty boli následne pasívne premietnuté do ordinačného diagramu. Pomocou troch klasifikačných kritérií bolo územie ďalej klasifikované do piatich vegetačných zón. Výsledky potvrdili