Srovnání různých projektů na dobrovolnické vytváření mapy světa - Tomšů, Jan (2021)
V bakalářské práci se zabývám projekty na dobrovolnické vytváření mapy světa, konkrétně projekty OpenStreetMap a Wikimapia. Projekty byly vzájemně porovnávány na základě vyhledávání pomocí nástroje Google Trends. Dále byly projekty porovnávány dle počtu uživatelů, licencí, uživatelského prostředí, editorů, dostupnosti a kvality dat. Poté se sledovalo množství vybraných prvků v různých částech světa a úplnost dat na území městské části Brno-střed. Z výsledků analýz vyplývá, že není možné prokázat spojitost mezi zemí původu projektu a daty získanými z Google Trends. A také nelze potvrdit spojitost mezi množstvím vybraných prvků a daty z Google Trends. Na území Brna-města má OpenStreetMap mnohem detailnější zmapování než Wikimapia. Na základě všech zjištění lze konstatovat, že každý projekt má své světlé i tmavé stránky, ale OpenStreetMap nabízí uživatelům lepší prostředí a kvalitnější zmapování. Pro obě strany by bylo výhodnější, kdyby spolu do budoucna dokázaly navázat spolupráci.