Mapy ve sdělovacích prostředcích - Hološ, Dominik (2021)
Mapy dnes patria k častej forme vizualizácie priestorových informácií pomocou médií. Počas pandémie COVID-19 v rokoch 2020-2021 počet práve takýchto máp narastal. Mnoho z týchto máp však neobsahujú základné kartografické náležitosti. Cieľom tejto práce bolo preto zistiť, do akej miery túto požiadavku médiá splňujú. Pomocou webového prehliadača Google bola získaná vzorka 132 máp z médií z deviatich európskych štátov. Táto vzorka bola analyzovaná z hľadiska použitých kartografických metód a iných vlastností máp. Rovnako boli mapy hodnotené z hľadiska kartografických zásad a estetiky. Zistilo sa, že väčšia polovica máp obsahuje požadované kritériá, s výnimkou mierky mapy. Až 25% máp skúmanej vzorky však používa nesprávnu kartografickú metódu, čo môže viesť k zlej interpretácií informácií.