Všeobecné zásady a pravidelné kritériá zohľadňované pri ukladaní nepodmienečného trestu odňatia slobody - Mičudová, Silvia (2020)
Rigorózna práca sa venuje všeobecným zásadám a pravidelným kritériám, ktoré majú byť v zmysle zákonnej povinnosti zohľadňované pri ukladaní nepodmienečného trestu odňatia slobody dospelým páchateľom. Úvodná časť práce je ponechaná teoretickému úvodu rozoberanej problematiky s predstavením pojmov osobnej slobody, spoločenskej škodlivosti a zásady subsidiarity trestnej represie. Pre ucelené pochopenie problematiky je poukázané aj na účel a postavenie nepodmienečného trestu odňatia slobody, ktoré sú jednými zo základných pôsobiteľov pri jeho ukladaní. Práca následne prezentuje formálne náležitosti rozhodnutia, ktorým sa nepodmienečný trest odňatia slobody ukladá a dôležitosť jeho odôvodnenia. Jadro rigoróznej práce predstavuje praktická analýza vybraných rozsudkov všeobecných súdov Českej republiky s cieľom skúmania zohľadňovania zákonom stanovených všeobecných zásad a pravidelných kritérií pri ukladaní nepodmienečného trestu odňatia slobody. Poukázané je aj na rozdielnosť zákonnej úpravy Českej republiky a Slovenskej republiky. Záverom sú v rigoróznej práci popísané všeobecné zistenia vykonanej analýzy a taktiež sú predstavené úvahy de lege ferenda, ktoré by mohli viesť k odstráneniu zistených nedostatkov či už v zákonnej úprave alebo v praktickej justičnej sfére.