Zásada subsidiarity trestní represe v recentní teorii a praxi českého trestního práva - Kandová, Katarína (2020)
Autorka se v předkládané rigorózní práci zabývá zásadou subsidiarity trestní represe coby nezbytným východiskem pro zákonodárce i aplikační praxi, jejíž vymezení v legislativní podobě § 12 odst. 2 trestního zákoníku se však ani jedenáct let od jeho účinnosti v české trestněprávní teorii a praxi neustálilo. Cílem této práce je analýza nahlížení současné české odborné literatury na zásadu subsidiarity trestní represe, a to také v kontextu jejích historických i komparativních souvislostí, jakož i kritický rozbor relevantní rozhodovací praxe (zejména) Nejvyššího a Ústavního soudu. V neposlední řadě práce nabízí vlastní pohled autorky na předmětnou základní zásadu trestního práva hmotného, a to z hlediska jak jejího teoretického uchopení, tak především faktického uplatnění.