Veřejnoprávní aspekty silniční dopravní nehody s akcentem na trestněprávní souvislosti - Gregor, Jan (2020)
Rigorózní práce se věnuje problematice silniční dopravní nehody a v případech následků předpokládaných zvláštní částí trestního zákoníku též otázkám trestněprávní odpovědnosti za ni. V prvé řadě je vymezena základní terminologie s akcentem na pojem dopravní nehody. V tomto směru je podrobena rozboru zejména otázka dopravní nehody ve vztahu k zavinění a širší prostor je věnován též její kategorizaci. Jádro práce cílí na oblast zmíněné trestněprávní odpovědnosti, zejména na aspekty zavinění a objektivní stránky trestného činu. Dále je pojednáno o principu omezené důvěry, což je stěžejní právní konstrukce užívaná především v silniční dopravě a též o možnostech právní kvalifikace skutku včetně potencionálního vlivu spoluzavinění poškozeného. Na závěr je provedena komparace s polskou právní úpravou silniční nehodovosti s trestněprávním přesahem a návrhy de lege ferenda vztažené k projednávané problematice.