Podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody pohledem odsouzeného - Strýček, Martin (2021)
Rigorózní práce se věnuje podmíněnému propuštění z výkonu trestu odnětí svobody jakožto mimořádnému institutu zmírňujícímu nepodmíněný trest odnětí svobody, který byl pravomocným rozhodnutím soudu odsouzenému uložen. Autor vychází z právní úpravy jak hmotně, tak procesně právní. Práce se věnuje převážně žádosti o předčasné propuštění podané odsouzeným a jejímu individuálnímu posuzování z hlediska splnění podmínek a smyslu tohoto trestněprávního institutu. Práce pokrývá postup již od fáze zvažování a následného vypracování návrhu odsouzeného na podmínečné propuštění přes samotný proces veřejného zasedání, dokazování, hodnocení splnění podmínek, zakončený rozhodováním soudu o podmíněném propuštění až po následné soudní rozhodování po uplynutí zkušební doby o tom, zda se podmínečně propuštěný na svobodě osvědčil, či nikoliv. Autor se dále zabývá následnou resocializací odsouzeného, jemu stanovenou zkušební dobou a dalšími omezeními jako hrozbou opětovného pokračování výkonu trestu pro případ neosvědčení se. Pozornost je též věnována činnosti probačních orgánů, případně i zájmových sdružení.