Rekognice - Titzová, Dagmar (2021)
Tématem této rigorózní práce je „Rekognice“. Cílem práce je komplexně pojednat o problematice rekognice jako důkazního prostředku v trestním řízení jak z pohledu právního, tak rovněž z pohledu kriminalistického a částečně i z psychologického. Tato rigorózní práce se zabývá kritickou analýzou tohoto významného důkazního prostředku se zaměřením na některé nejasnosti, problémy a chyby, které při realizaci důkazního prostředku nastávají. Práce nabízí nástin možných řešení vybraných problémů s návrhy, jak zlepšit právní úpravu de lege ferenda. Výzkumná otázka, která má být zodpovězena je, zda aktuální právní úprava efektivně naplňuje požadavky kladené na tento důkazní prostředek. Úvodní kapitola práce je zaměřena na problematiku dokazování, kde jsou vymezeny základní pojmy jako předmět a pramen důkazu, důkazní prostředek a důkaz. Následuje výklad o nepoužitelnosti důkazu, o absolutní a relativní neúčinnosti důkazu a okrajově je zmíněna i doktrína „plody z otráveného stromu“. Stěžejní část práce je věnována samotné rekognici.