Inter faeces et urinam purgamus. Vídeňský akcionismus jako faxensyndrom poválečného Rakouska - Kubart, Tomáš (2021)
V disertační práci Inter faeces et urinam purgamus. Vídeňský akcionismus jako faxensyndrom poválečného Rakouska se pokouším zodpovědět otázku, jakými faktory byla modelována geneze, sociální, politická a kulturní (ne)účinnost tvorby rakouské umělecké skupiny, známé v diskurzu moderního umění jako vídeňský akcionismus. Domnívám se, že tvorba předních představitelů polymorfního kulturního fenoménu, Hermanna Nitsche (1938), Otto Muehla (1925-2013), Güntera Bruse (1938) a Rudolfa Schwarzkoglera (1940-1969), je modelována kulturními narativy, vevázanými především v jazykové a řečové struktury, jež se akcionisté pokoušejí překročit v regresivním pohybu k méně strukturovaným matricím, a to jak na společenské, tak na umělecké úrovni. Výsledkem je tak ritualizace a kultizace umění, namísto mluvy nastupují neartikulované skřeky, namísto předmětnosti v malířství informel, namísto strukturovaných architektur dramatu automatické psaní. Namísto řádu jazyka, řád činu. Touto regresí vyjadřují touhu po