Christian Gottfried Krause: Von der musikalischen Poesie (komentovaný překlad) - Šťastná, Kateřina Alexandra (2020)
Cílem předložené disertační práce bylo zhotovení kritického komentovaného překladu německého originálu spisu Von der musikalischen Poesie Christiana Gottfrieda Krauseho do českého jazyka. Edice se proto snaží identifikovat a dokumentovat Krausem užité zdroje, hudebně-poetické příklady, a pokud je to možné, též ostatní zdroje a teoretická pojednání. Součástí jsou úvodní kapitoly věnované Krauseho osobnosti a životu, jeho uměleckým a intelektuálním východiskům, genezi spisu, otázce jeho původnosti a problematice užitých příkladů, jeho estetické koncepci opery a dalších vokálních žánrů, jeho pojetí vokální interpretace a vlastní ediční zprávě