Čechizace brněnských jižních předměstí v 1. polovině 20. století - Socio-kulturní proměna města v důsledku migrací - Čerminová, Jana, 1990- (2021)
Disertační práce se soustředí na čechizaci německých předměstí na jihu Brna v období první poloviny 20. století. Sledované městské části se v tomto období dynamicky rozvíjely, což mělo vliv na jejich demografický, sociální, kulturní, a zvláště pak národnostní charakter. Plynulý proces byl několikrát ve sledovaném období narušen vnějšími politickými a vojenskými zásahy: první světovou válkou, vznikem Velkého Brna, nacistickou okupací, druhou světovou válkou, vysídlením německého obyvatelstva a nástupem komunistického režimu. Zkoumám vztahy mezi etnickými skupinami na úrovni každodenního i svátečního života nebo proměnu veřejného prostoru. Snažím se zachytit, co se stalo hlavními motivy diskontinuity v jednotlivých aspektech veřejného života sledovaných lokalit, a naopak v čem došlo ke kontinuitě