Problematika překladu právních textů z latiny : případová studie - 35. kniha Digest - Černoch, Radek, 1986- (2020)
Překlad právních textů z latiny se vyznačuje řadou specifik, zároveň však podléhá obecným pravidlům teorie překladu. Při volbě vhodné překladatelské metody je třeba zohledňovat řadu objektivních i subjektivních aspektů. Objektivním aspektem rozumíme druh překládaného textu, vdaném případě tedy texty právní a zvláště římskoprávní. Subjektivním aspektem rozumíme předpokládaného adresáta překladu, jehož potřebám je znění překladu nutno přizpůsobit. Kromě toho výslednou podobu překladu ovlivňuje i domácí a zahraniční překladatelská tradice, jakož i technické pojetí zveřejnění překladu. Překladatel by měl tedy po zvážení všech relevantních aspektů zvolit takový způsob překladu, který bude nejen věcně správný, nýbrž i nejvyšší možnou měrou přístupný a srozumitelný všem okruhům potenciálních čtenářů. Tyto postupy jsme se následně pokusili aplikovat na překlad konkrétního textu, a to 35. knihy Iustinianských Digest