Využití nekultivačních metod pro optimalizaci diagnostiky invazivních mykotických infekcí z tekutiny získané bronchoalveolární laváží u imunokompromitovaných nemocných - Weinbergerová, Barbora (2021)
Invazivní mykotické infekce (IMI) představují jednu z hlavních příčin morbidity a mortality u vysokorizikových imunokompromitovaných pacientů. Přestože je v současné době dostupná řada potentních antimykotik, úspěšnou léčbu IMI často brzdí omezené diagnostické možnosti. Následné zdržení do zahájení antimykotické léčby představuje důležitý faktor přispívající ke zhoršenému přežívání imunokompromitovaných pacientů. Klinické symptomy a nálezy na zobrazovacích vyšetřeních jsou nespecifické a diagnostika IMI se tak opírá o stanovení míry pravděpodobnosti na základě splnění hostitelských, mikrobiologických a klinických kritérií. Konvenční cytologické, kultivační a histologické metody vykazují nízkou senzitivitu v časných fázích IMI na rozdíl od nekultivačních metod, které představují na jedné straně sérologickou detekci antigenů buněčné stěny hub, především galaktomananu (GM) a 1,3-beta-D-glukanu (BDG), na druhé straně detekci mykotických nukleových kyselin pomocí molekulárně-biologických metod.