Optimalizace diagnostiky a terapie nemocných s akutní myeloidní leukémií nad 60 let - Nováková, Zuzana, 1961-; Mayer, Jiří, 1960-; Masarykova univerzita. Interní hematoonkologická klinika (2021)
Akutní myeloidní leukémie (AML) je maligní klonální onemocnění krvetvorby, jehož incidence narůstá s věkem. U starších pacientů je onemocnění charakterizováno častějším výskytem prognosticky nepříznivých faktorů, které vedou k nedostatečné terapeutické odpovědi, vysokému procentu primárně refrakterních AML a častým relapsům. Indukční léčba chemoterapií bývá krom toho doprovázena často významnou toxicitou a léčba paliativní je spojená s velmi nízkým přežíváním nemocných. Disertační práci tvoří obecný úvod a dále pak komentovaný soubor publikovaných prací týkajících se terapie starších pacientů s AML a poznatků směřujících k její optimalizaci. Provedli jsme analýzu real-world dat na dosud největším publikovaném souboru AML pacientů ≥ 60 let v České republice a prokázali jsme, že kurativní léčba významným způsobem prodlužuje přežívání těchto nemocných. Identifikovali jsme nový cytogenetický prognostický faktor, který je spojen s agresivním průběhem onemocnění a vysokou mírou relapsů.
Acute myeloid leukemia (AML) is malignant clonal disease of hematopoiesis the incidence of which increases with age. In case of older patients, the disease is characterized by a more frequent occurrence of negative prognostic factors that lead to poor therapeutic outcomes, high rate of primary refractory AML and to frequent relapses. The induction chemotherapy is often connected with high toxicity and the palliative treatment with very low survival rate. This thesis is formulated as a general overview and a composition of published papers focusing on therapy of elderly AML patients and its further optimization. We performed an analysis of real-world data on so far, the biggest published database of AML patients  60 in the Czech Republic and we proved that the curative treatment significantly prolongs the overall survival. We identified a new cytogenetic negative prognostic factor associated with an aggressive progress of the disease and a high rate of relapse.
Vedoucí práce: Jiří Mayer
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2021
Keywords: akutní myeloidní leukemie -- diagnóza; akutní myeloidní leukemie -- terapie; kurativní terapie; myší modely; podpůrná terapie; curative treatment; mouse model; support therapy; Leukemia, Myeloid, Acute; disertace; dissertations