Optimalizace diagnostiky a terapie nemocných s akutní myeloidní leukémií nad 60 let - Nováková, Zuzana, 1961- (2021)
Akutní myeloidní leukémie (AML) je maligní klonální onemocnění krvetvorby, jehož incidence narůstá s věkem. U starších pacientů je onemocnění charakterizováno častějším výskytem prognosticky nepříznivých faktorů, které vedou k nedostatečné terapeutické odpovědi, vysokému procentu primárně refrakterních AML a častým relapsům. Indukční léčba chemoterapií bývá krom toho doprovázena často významnou toxicitou a léčba paliativní je spojená s velmi nízkým přežíváním nemocných. Disertační práci tvoří obecný úvod a dále pak komentovaný soubor publikovaných prací týkajících se terapie starších pacientů s AML a poznatků směřujících k její optimalizaci. Provedli jsme analýzu real-world dat na dosud největším publikovaném souboru AML pacientů ≥ 60 let v České republice a prokázali jsme, že kurativní léčba významným způsobem prodlužuje přežívání těchto nemocných. Identifikovali jsme nový cytogenetický prognostický faktor, který je spojen s agresivním průběhem onemocnění a vysokou mírou relapsů.