"Afréntate de que yo / te enseño el vivir": El gracioso y su papel de consejero en el teatro de Lope de Vega - Kolmanová, Magdaléna (2021)
Práce se zabývá typovou postavou tzv. graciosa, komického sluhy, ve hrách Lopeho de Vegy, konkrétně jeho rádcovskou úlohou, tedy rad, které povětšinou dává svému pánovi. Toto téma nebylo nikdy samostatně prozkoumáno, přestože dle našeho dosavadního výzkumu rady tvoří průměrně třetinu všech dialogů této postavy. První část cílů práce se týká hledisek vycházejících přímo z dramatické struktury, tj. rozsah rad a jeho diachronický vývoj, jazyková forma, fungování rad v ději a způsob a míru, jak děj ovlivňují. Druhá část cílů práce se zaměřuje na postavu jako sociální typ a je založena na zkoumání paradoxu, kdy sluha radí svému pánovi. Studujeme tento jev v kontextu stále probíhající polemiky o ideologické interpretaci dramatu španělského Zlatého věku a v závěru formulujeme na základě zjištěných faktů argumenty, které mohou do této polemiky přispět