Budování šlechtických dominií na Moravě ve 13. a v první polovině 14. století - Škvrňák, Jan (2020)
Budování šlechtických dominií lze shrnout do několika fází. Na počátku 13. století šlechta ve významných úřadech disponuje spíše jen roztroušenou držbou vXnížinách, ve starých sídleních oblastech.. Počátek 13. století zná jen dva šlechtice, kteří mají poměrně velké a sevřenější majetky a oba zakládají kláštery, Lev z Klobouk založením kláštera v Zábrdovicích majetkovou pozici svého rodu zlomí, Vilém z Pulína ji zásadně neohrozí. Úhelný kámen představuje kolonizace. Ta umožní šlechtě opustit původní sídla (Čeblovice, Cholina, Jaroslavice, Medlov, Zbraslav) v osamocených enklávách a založit nová panství nebo přímo rozsáhlá dominia (Holštejn/Drahotuše, Konice, Obřany, Pernštejn, Kunštát). Zde lze postřehnout kolonizaci okolí Brna nejvýznamějšími rody - Čeblovičtí, Deblínové, Kunštátové, Pernštejnové, Tasovci. Pro počátek kolonizace nelze postihnout příčinu a následek - byly nejvýznamějšími rody a získaly majetky ke kolonizaci nebo získali území ke kolonizaci a staly se nejvýznamějšími rod