The performances of Leoš Janáček’s operas in Spain (1965-2020) - Ferrer, Robert, 1984- (2020)
Tato disertační práce představuje studii recepce oper Leoše Janáčka ve Španělsku v letech 1965-2020. Během téměř padesáti čtyř let Španělsko získalo celkem třicet různých inscenací sedmi Janáčkových oper (Jenůfa, Káťa Kabanová, Z mrtvého domu, Příhody lišky Bystroušky, Věc Makropulos, Osud a Šárka), dvě různé inscenace se scénickými verzemi Zápisníku zmizelého a dvě koncertní provedení Jenůfy. Tyto produkce byly nabízeny prostřednictvím koprodukcí nebo místních inscenací v nejvýznamnějších španělských divadlech, jako je Gran Teatre del Liceu v Barceloně nebo Teatro Real v Madridu, ale také na mezinárodních festivalech a dalších menších koloseech, jako je Teatro de la Maestranza v Seville nebo Teatro Campoamor v Oviedu. Tento rozsáhlý muzikologický výzkum je z velké části živen hemerografickými zdroji jak ve fyzických, tak v digitálních médiích, pocházejícími z obecného tisku a ze specializovaného hudebního tisku zastoupeného zejména hudebními časopisy, ale také z jiných rozhlasových a