Umbundu a vliv jeho gramatiky na odchylky v morfosyntaxi angolské portugalštiny : generativistická sonda do mechanismů motivace odchylek strukturami autochtonního bantuského jazyka - Buďa, Jan (2021)
Disertační práce se zabývá bantuským jazykem umbundu užíváným na území Angoly a vlivem jeho morfosyntaktických struktur na vznik odchylek běžně pozorovaných v angolské portugalštině. Úvodní část práce shrnuje současný výzkum, syntetizuje stručnou gramatiku umbundu z dostupných, povětšinou neligvistických pramenů a prezentuje ji ve vědecky přijatelné formě. Následuje nástin teorie řízení a vázání, která je použita jako popisný aparát pro finální část. Ta prezentuje kontrastivní studie lexikálních i funkčních kategorií mezi umbundu a evropskou portugalštinou, přičemž poukazuje na konkrétní mechanismy, jak vlivem umbundu dochází k odchýlením od evropské normy charakteristickým pro angolskou variantu