Operační léčba zlomenin patní kosti - vliv operační techniky na pooperační stabilitu - Gajdošíková, Kateřina (2021)
Zlomeniny této kosti tvoří 2-3 % všech zlomenin lidského těla a svým vlivem na stereotyp chůze má její nesprávné zhojení negativní vliv na běžnou denní činnost s následnými socioekonomickými důsledky. Aby byly tyto dopady co nejmenší, je terapii zlomenin patní kosti věnováno velké úsilí. V naší práci se zaměřujeme na zhodnocení v klinické praxi běžně užívaných implantačních technik - osteosyntézu konvenční dlahou, C-nailem a šrouby. Hodnocena byla změna úhlů (Bohlerova, Gissaneho) a rozměrů patní kosti (výška, šířka a délka) v čase po stabilizaci zlomeniny jednotlivými technikami pomocí rentgenových snímků a jejich korelace s klinickým dopadem pomocí Ankle-hindfoot skórovacího systému po ukončení léčby. Poslední část je věnována experimentu v laboratorních podmínkách, kdy na modelech patní kosti hodnotíme posun v jednotlivých bodech arteficiálních lomných liniích při axiálním zatížení imitujícím krok u stabilizace dlahou, C-nailem a novým úhlově stabilním hřebem, který v běžně praxi nepoužívá.