Endotelová dysfunkce u hypertenze a možnosti její modulace - Biel, Vladislav; Špác, Jiří, 1957-; Masarykova univerzita. Interní klinika, II. (2020)
Cílem práce bylo stanovení plazmatické koncentrace řady endoteliálních substancí u jinak zdravých jedinců s primární hypertenzí a jejich porovnání se zdravými normotenzními kontrolami, dále stanovení změny v plazmatické koncentraci oxidu dusnatého (vyjádřeného jako NOx) po zahájení antihypertenzní léčby a jejich porovnání s koncentracemi u pacientů s prokázanou rezistentní hypertenzí. Pouze u plazmatických koncentrací NOx byl prokázán statisticky významný rozdíl mezi normotenzními jedinci a pacienty s nově diagnostikovanou popřípadě rezistentní hypertenzí. Po 6 - 12 měsících od zaléčení nově diagnostikovaných hypertoniků již nedošlo k signifikantní změně plazmatické koncentrace NOx.
The primary goal of study was to determine plasmatic levels of multiple endothelial substances in otherwise healthy patients with primary hypertension and compare them to healthy individuals. Secondary goals were to determine the change in nitric oxide levels (NO, expressed as NOx levels) after initiation of treatment and to compare the NOx levels with patients with established resistant hypertension.There was a statistically significant difference in NOx levels between healthy controls and hypertensive patients and resistant hypertensive patients respectively. There was no significant change in plasmatic NOx concentration 6 - 12 months after initiation of antihypertensive treatment.
Vedoucí práce: Jiří Špác
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2021
Keywords: endotel -- patologie; esenciální hypertenze; synthasa oxidu dusnatého; antihypertenziva; Endothelium; Essential Hypertension; Nitric Oxide Synthase; Antihypertensive Agents; disertace; dissertations