Endotelová dysfunkce u hypertenze a možnosti její modulace - Biel, Vladislav (2020)
Cílem práce bylo stanovení plazmatické koncentrace řady endoteliálních substancí u jinak zdravých jedinců s primární hypertenzí a jejich porovnání se zdravými normotenzními kontrolami, dále stanovení změny v plazmatické koncentraci oxidu dusnatého (vyjádřeného jako NOx) po zahájení antihypertenzní léčby a jejich porovnání s koncentracemi u pacientů s prokázanou rezistentní hypertenzí. Pouze u plazmatických koncentrací NOx byl prokázán statisticky významný rozdíl mezi normotenzními jedinci a pacienty s nově diagnostikovanou popřípadě rezistentní hypertenzí. Po 6 - 12 měsících od zaléčení nově diagnostikovaných hypertoniků již nedošlo k signifikantní změně plazmatické koncentrace NOx.