Úloha imunitních regulátorů v léčbě nádorových onemocnění - Gescheidtová, Lenka (2020)
Úvod: 1/ Dendritické buňky (DB) jsou nejúčinnějšími antigen prezentujícími buňkami. Protinádorová imunoterapie s autologními, z monocytů derivovanými DB, které jsou pulzovány autologním nádorovým lyzátem, představuje nadějnou a plně personalizovanou možnost léčby. Kvalita a vlastnosti léčivých přípravků na bázi DB závisí jak na výrobních postupech, tak na faktorech na straně pacienta. 2/ Imunomonitoring je nedílnou součástí imunoterapie v onkologii. Biochemické markery, specifické cirkulující lymfocytární populace a funkční vyšetření T-lymfocytů mohou být využity jako prediktivní a prognostické faktory. Metody: 1/ Vyrábíme autologní plně personalizované léčivé přípravky na bázi dendritických buněk (DB) derivovaných z monocytů, v rámci klinické studie fáze I/II „Kombinovaná protinádorová terapie s ex vivo manipulovanými dendritickými buňkami produkujícími interleukin-12 u dětských, adolescentních a mladých dospělých pacientů s progredujícími, relabujícími nebo primárně metastatickými malignitami vysokého rizika.