Neurozánět v trigeminálním systému - Kubíčková, Lucie (2021)
Trigeminální neuropatická bolest způsobená poškozením nervus trigeminus je v porovnání s ostatními typy neuropatické bolesti velmi intenzivní a extrémně zatěžující. Zvířecí modely jsou zásadní pro pochopení mechanismu neuropatické bolesti a pro vývoj účinné terapie. Většina dosud publikovaných experimentálních výsledků popisujících buněčné a molekulární změny vedoucí k rozvoji neuropatické bolesti je založena na modelu poranění míšních nervů. Dosavadní experimentální studie zabývající se mechanismy vzniku trigeminální neuropatické bolesti jsou velmi omezené. Experimentální modely trigeminální neuropatické bolesti jsou založeny na poškození jedné z větví nervus trigeminus. Tento zásah vyvolává buněčné a molekulární změny v trigeminálním gangliu (TG), které jsou spojeny s rozvojem neurozánětu. Mimo to mohou podobné změny probíhat při synapsích a v okolí druhých neuronů trigeminální dráhy, které jsou uloženy v nucleus spinalis n. trigemini nacházející se v prodloužené míše.