Gapping as a stylistic device : analysis of Ian McEwan's fiction - Sedláková, Eva; Urbanová, Ludmila, 1944-; Masarykova univerzita. Katedra anglistiky a amerikanistiky (2020)
Súčasná verzia dizertácie prezentuje štylistickú analýzu diskurzu postáv dvoch románov (Amsterdam (1998) a Sweet Tooth (2013)) Iana McEwana, britského autora, so zameraním na také štylistické nástroje, ktoré zahŕňajú gapping, t.j. vynechávanie/redukciu lexikálnych, gramatických alebo textových jednotiek, prípadne intervaly medzi jednotlivými časťami informácií v texte. Pozorované a analyzované štylistické nástroje obsahujú elipsu a vetné fragmenty, reťazce predstavovania a identifikácie a hybridné citácie a nepriamu reč. Výskum je zameraný na určenie toho, aké konkrétne štylistické nástroje sa vyskytujú v analyzovanom diskurze, s akými účinkami a ako sa dva vybrané romány štylisticky podobajú a líšia v rámci aspektu javu gapping („výpustka“ či „vypustenie“). Súčasná verzia práce ako nový element obsahuje kvantitatívnu analýzu, ktorá odhaľuje frekvenciu výskytu každého štylistického nástroja aplikovaného v analyzovanom diskurze, porovnáva romány z tohto hľadiska a konečne určuje hlavné
The present version of the dissertation presents a stylistic analysis of two novels (Amsterdam (1998) and Sweet Tooth (2013)) by Ian McEwan, a British author, with the focus on such stylistic devices and patterns that involve gapping, i.e. omission/reduction of lexical, grammatical or textual units, or intervals between the individual pieces of information in the text. The observed and analyzed stylistic devices involve ellipsis and sentence fragments, introduction and identification chains and narrative gaps and hybrid forms of speech and thought presentation. The research is aimed at determining what particular stylistic devices involving gapping are applied in the discourse under analysis, with what effects and how the two selected novels compare in terms of stylistic similarities and differences in the aspect of gapping. The current version of the thesis involves a quantitative analysis which reveals the frequency of occurrence of each stylistic device applied in the discourse unde
Vedoucí práce: Ludmila Urbanová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2020
Keywords: McEwan, Ian, -- 1948-; 20.-21. století; angličtí spisovatelé -- 20.-21. století; anglická literatura -- 20.-21. století; stylistika; struktura a kompozice textu; vypravěčské techniky; literárněvědné rozbory; English authors -- 20th-21st centuries; English literature -- 20th-21st centuries; stylistics; text composition; narrative techniques; literary criticism and history; disertace; dissertations