Podjatost soudců v rozhodovací praxi vrcholných soudů ČR - Nemeškalová Rosinová, Alžbeta, 1992- (2021)
Disertační práce se zabývá tématem vyloučení soudce pro podjatost v rozhodovací praxi českých vrcholných soudů. Práce analyzuje právní úpravu vyloučení soudce pro podjatost, postup při rozhodování o vyloučení soudce a jednotlivé důvody podjatosti vyplývající ze zákona či judikatury. Práce se blíže zaměřuje na zvláštnosti vyloučení soudců vrcholných soudů, které mají omezený počet členů a jejich pravomoc nelze přenést na jiný soud. Praktická část práce pracuje s obsahovou analýzou rozhodnutí Ústavního soudu, Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu vydaných v letech 2013 - 2019 týkajících se vyloučení soudců pro podjatost. Práce analyzuje, které důvody podjatosti jsou v praxi nejčastěji namítány, jaká je jejich úspěšnost a kde leží hranice mezi skutečnostmi zakládajícími v praxi podjatost soudce a skutečnostmi, které naopak k vyloučení soudce zpravidla nevedou.