Genetické dispozice k onemocnění parodontu a jejich vztah k systémovým chorobám - Kavříková, Denisa (2020)
Parodontitida je chronické komplexní zánětlivé onemocnění bakteriálního původu, které vede k destrukci periodoncia a okolních struktur. Cílem práce byla identifikace genových polymorfismů a dalších parametrů spojených s vyšším rizikem vzniku a rozvoje parodontitidy a její vztah k systémovým onemocněním, jako je diabetes mellitus (DM). Práce je komentovaným souborem čtyř vědeckých prací uchazečky. V první práci jsme prokázali, že plasmatické hladiny interleukinu-8 (IL-8) jsou významně odlišné mezi zdravými kontrolami a pacienty s parodontitidou a DM 1. typu (DM1)/DM 2. typu (DM2), (P < 0,01). U pacientů pouze s parodontitidou byly tyto hladiny výrazně nižší než u pacientů s parodontitidou a současně diabetem (P ≤ 0,05). Nezjistili jsme však žádný statisticky významný vztah polymorfismů IL-8 (-251A/T) nebo CXCR2 (+1208C/T) k plasmatickým hladinám IL-8 a k přítomnosti bakterií. V další studii jsme analyzovali 3 polymorfismy (+785C/T), (+1208T/C) a (+1440A/G) v genu CXCR2, receptoru pro IL