Strojové zpracování starších biblických textů - Mrázek, Ondřej (2020)
Předkládaná dizertační práce se věnuje strojovému zpracování starších biblických textů. V práci je popsána příprava dat (textová databáze) pro strojové zpracování, charakteristika jednotlivých textů i problémy spojené se zpracováním těchto textů. S texty je pracováno jednak na jazykové úrovni, jednak na úrovni jejich struktury popsané v jazyce XML. Kromě teoretické části obsahuje práce i podrobný popis tvorby paralelního korpusu MatoušCorpora, který podle tohoto popisu vznikl. Vzniklý nástroj je použit pro demonstrování problematiky automatického značkování starších textů a pro představení nového typu dotazu: hyperword