Právní a ekonomické aspekty porušení bezpečnosti osobních údajů v kontextu internetu věcí - Kasl, František, 1990- (2020)
Cílem představované studie bylo zkoumat, zda má současná právní úprava povinností při porušení zabezpečení osobních údajů dle Obecného nařízení účelné uplatnění i v prostředí internetu věcí, a pokud ano, pak jakými úpravami lze překonat případné zjištěné výzvy a překážky. Na tuto problematiku je nahlíženo ze čtyř perspektiv. Úvod do tématu je z perspektivy kyberbezpečnosti. Je zde provedeno zakotvení pojmu porušení bezpečnosti osobních údajů a vyložen jeho vztah k pojmu bezpečnostní incident. Následně jsou představeny možné podoby porušení bezpečnosti, doložen rozsah a četnost tohoto jevu a nastíněn trend jeho vývoje. Poté je vysvětlena možná újma jednotlivců v důsledku porušení bezpečnosti. Následně je přistoupeno k tématu z právní perspektivy. V jejím rámci je nabídnut celostní rozbor právních rámců s povinnostmi směřujícími k zabránění či zmírnění dopadů porušení bezpečnosti jak v rámci Evropské unie, tak ve Spojených státech amerických. Ty jsou následně diskutovány s cílem identifikovat jejich překážky a limity.