Rehabilitace po totální endoprotéze kolenního kloubu - Mrkvicová, Veronika, 1983- (2020)
Úvod. Důležitou součástí léčby pacientů s onemocněním pohybové soustavy představuje léčebná rehabilitace. Cílem této práce bylo posoudit efektivitu dostupných fyzioterapeutických postupů u pacientů po implantaci totální endoprotézy kolenního kloubu na zlepšení pohyblivosti operovaného kloubu, zvýšení svalové síly, redukci otoku a snížení bolestivosti po absolvování léčebně-rehabilitační péče v subakutním stadiu. Metody. U skupiny pacientů (n=160) po implantaci totální endoprotézy kolenního kloubu v časné pooperační fázi na lůžkovém rehabilitačním oddělení, jsme sledovali vliv léčebně-rehabilitačního programu na hodnoty aktivní flexe a extenze operovaného kloubu, izometrické svalové síly m. quadriceps femoris, obvod dolní končetiny přes stehno, koleno a lýtko a úroveň bolestivosti (v klidu, při cvičení a při chůzi). Porovnávali jsme účinky intenzivního aktivního programu (46žen a 36mužů) a dalších tří intenzivních programů doplněných: využitím neuromuskulární elektrostimulace m. quadriceps femoris.