Fyzioterapeutické postupy jako součást dialyzační léčby - Vítková, Petra (2020)
Úvod. Pohybové intervenci jako součásti dialyzační léčby byla a je v praxi celosvětově věnována minimální pozornost. Bohužel i v ČR je velmi málo dialyzačních center, která by se touto problematikou zabývala. Zařazení fyzioterapie by však mohlo mít, dle mnoha studií, pozitivní vliv na progresi onemocnění, tělesnou zdatnost, svalovou sílu, bolest a celkovou kvalitu života nemocných v terminálním stádiu chronického onemocnění ledvin. Metody. Pacientům v ESRD účastnícím se naší studie byl jako součást léčby po dobu 20 týdnů zaveden řízený rehabilitační program (formou kinezioterapie nebo NMES mm. QF.). Na začátku a na konci programu byla provedena vyšetření k zhodnocení tělesné zdatnosti (spiroergometrie a šestiminutový test chůze), svalové síly (dynamometrie), kvality života (dotazník KDQOL), bolesti (Wong-Bakerův obličejový test) a arteriální tuhosti (CAVI). Statistické šetření bylo provedeno pomocí párového Wilcoxonova testu. Výsledky. Výsledky studie ukazují na velký pozitivní vliv fyzioterapeutických metod pro dialyzované pacienty.