Reducing the motor imagery brain-computer interface training time with embodiment in virtual reality - Škola, Filip (2021)
Brain-computer interfaces (BCI) jsou systémy pro komunikaci s počítači, roboty či jinými zařízeními pomocí neurální aktivity zaznamenané z mozku. Navzdory několika dekádám výzkumu stále neexistuje neinvazivní BCI, který by umožnil komunikaci podobnou rychlostí, jako při použití klávesnice nebo myši. Kvůli nedokonalé znalosti struktury a funkce lidského mozku a omezením současných neurozobrazovacích metod je navíc nutné využít při komunikaci s BCI některé ze zavedených paradigmat. Představovaný pohyb (angl. motor imagery, MI) patří mezi hlavní BCI paradigmata. Při komunikaci s BCI založenými na představovaném pohybu (MI-BCI) se využívá změn v neurální signalizaci, nastávajících při soustředěném představování pohybů vlastního těla. BCI systémy jsou typicky implementovány pomocí elektroencefalografie (EEG) nahrávané z elektrod na povrchu hlavy. Získaný signál má nízké prostorové rozlišení, je náchylný na rušení, a velká část práce je tak na MI-BCI uživatelích, kteří se musí naučit modulo