Proměny orchestrů v Československu a v Rakousku v letech 1945-1989 - Kobzová, Lenka (2020)
Anotace disertační práce: Cíl: Cílem disertační práce je popsání a analyzování rozdílného koncertního života symfonických orchestrů na západě a na východě v letech 1945-1989. K tomuto účelu jsme zvolili dva státy, z nichž jeden je reprezentantem hudby západní Rakousko a druhý hudby východní Česká republika. Zdůvodnění významnosti tématu: V muzikologické literatuře nacházíme knihy zabývající se jednotlivými orchestry, jejich vznikem, vývojem, dirigentskými osobnostmi, popřípadě významnými hudebníky působícími v samotném souboru. Publikace, která se zaměřuje na koncertní život symfonických orchestrů se zvláštním zaměřením na hlavní koncertní sezonu, abonentní cykly, repertoár a reflexe v tisku v porovnání dvou států reprezentujících hudbu západní a východní nebyla dosud napsána