Migrace Poláků do Česka a Čechů do Polska po roce 2004 : diverzita migračních praktik vybrané sociální skupiny - Maurer, Joanna (2020)
Předložená disertace pojednává o migraci ve dvou sousedních zemích Evropské unie, resp. Schengenského prostoru, s konkrétním zaměřením na obyvatele Polska, kteří se odstěhovali do Česka, a na stejně vymezenou skupinu z Česka, která se rozhodla vycestovat do Polska. Jedná se o migraci dobrovolnou, uskutečněnou po roce 2004 mladými lidmi (věkové rozmezí respondentů této práce bylo 23 až 41 let). Cílem práce bylo nejenom zjištění motivace odjezdu, ale také základních každodenních praktik uskutečňovaných během migrace. Důležitými faktory rozhodujícími o přestěhování se, jak u polských, tak u českých migrantů byla participace v programu Erasmus v cílové zemi, vztah s jejím občanem, nabídka práce anebo touha „zažít dobrodružství“. Bez ohledu na motivaci vycestování vykonávali všichni informátoři transnacionální praktiky, plnili své potřeby a odehrávali sociální role v zemi původu i v cílové zemi. Důležitým prvkem v migrační struktuře je mezinárodní pracovní prostředí. Vzpomínky, vnitřní axio