Zmluvy o podpore a ochrane investícií v kontexte únijného práva - Puškár, Ivan (2020)
Práca sa zaoberá vzťahom medzinárodného investičného práva a práva EÚ a poskytuje analýzu konfliktov, ku ktorým môže viesť stret bilaterálnych investičných zmlúv členských štátov a právneho systému EÚ. Analyzuje právomoci EÚ v oblasti investícii, a to v kontexte stanoviska Súdneho dvora ohľadom Dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Singapurom. Práca zároveň posudzuje konflikt práva EÚ a bilaterálnych investičných zmlúv v rozhodcovskej praxi a skúma či BITs porušujú zásadu nediskriminácie práva EÚ a autonómiu práva EÚ. Analyzuje rozsudok Súdneho dvora EÚ v prípade Achmea, jeho stanovisko ohľadom CETA a ich implikácie pre európsku investičnú politiku. Práca taktiež skúma budúcnosť bilaterálnych investičných zmlúv v EÚ.