Vývoj informačného systému na vizualizáciu 3D modelov a vývoj prototypu na meranie 3D objektov - Cibula, Róbert (2020)
3D kartografická vizualizace na internetu patří mezi využívané techniky v různých aplikačních odvětvích. Tyto formy vizualizace se stále častěji objevují i v geologii. Přestože na Slovensku bylo vytvořeno několik 3D geologických modelů, kvůli problémům s exportem z modelovacího softwaru nejsou dostupné na internetu. Práce se věnuje problematice vývoje a implementace webového informačního systému pro 2D a 3D kartografickou vizualizaci přírodních zdrojů a vytvoření prototypu s laserovým snímačem, elektronickým kompasem, GNSS a bluetooth přenosem pro mobilní aplikace na sběr 3D bodů. Prototyp zařízení ověřil možnosti vytváření dat pro 3D modely a jejich následnou publikaci prostřednictvím 3D kartografické vizualizace. V předkládané práci byly analyzovány a definovány uživatelské a technické aspekty 3D vizualizace obecně, ale také s ohledem na specifika v sektorech geologie a lesnictví. Při vývoji prototypu byly vzaty v úvahu navíc také aspekty související s platformami mikropočítačů. Ověř