Dočasné manželství pohledem mezinárodního práva soukromého - Malachta, Radovan, 1993- (2020)
Práce se zabývá dočasným manželstvím pohledem mezinárodního práva soukromého. Jedná se o cizí institut, který není známý českému právnímu řádu. Práce nastiňuje možnosti, jak s takovým institutem zacházet z pohledu českého práva. Z tohoto důvodu po úvodních kapitolách, které se týkají zacházení s neznámými instituty se zaměřením na manželské právo a charakteristiky dočasného manželství, je práce rozdělena do tří větších celků - kvalifikace, adaptace a možnost uplatnění výhrady veřejného pořádku. Na závěr jsou analyzovány rozsudky zahraničních soudů, které tuto problematiku řešily.