Geomorfometrická analýza širšího okolí uranových dolů Rožná - Kouřil, Jiří, 1997- (2020)
Ukládání radioaktivního odpadu je vzhledem k plánovanému rozšiřování jaderných elektráren v ČR velmi aktuální téma. Cílem práce je zhodnotit okolí bývalých uranových dolů Rožná z hlediska vývoje reliéfu v kontextu možného úložiště vyhořelého jaderného odpadu. Pro zjištění pravděpodobného vývoje reliéfu byla provedena geomorfometrická analýza širšího okolí dolů Rožná. Hlavní náplň této analýzy tvoří porovnání geomorfometrických indexů a příčných profilů údolí Nedvědička, která je dominantním tokem zkoumané oblasti. Hodnoty vypočtených indexů ukázaly, že část reliéfu povodí Nedvědičky byla ovlivněna endogenními procesy. Na základě analýz lze říct, že většina reliéfu území, včetně části, kde se nachází důl Rožná nevykazuje významné známky tektonické aktivity.