Vnímání nominace Slavonic na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO - Šebeček, David (2021)
Diplomová práce se zabývá tématem potenciálního zápisu lokality na Seznam světového dědictví UNESCO na případu Slavonic. Hlavním cílem práce je identifikace vnímání nominace Slavonic na zápis na Seznam světového dědictví UNESCO z pohledu místních obyvatel a místních aktérů cestovního ruchu. Úvod práce se zaměřuje na dopady turismu na lokalitu na základě převážně zahraniční literatury. Následují části věnované městu Slavonice a organizaci UNESCO. V rámci výzkumu byly použity jak kvantitativní, tak i kvalitativní metody. Kvantitativní výzkum proběhl formou dotazníkového šetření s místními obyvateli. Kvalitativní výzkum proběhl formou semi-strukturovaných rozhovorů s místními aktéry cestovního ruchu. Výzkumná část byla stěžejní pro finální interpretaci výsledků. Obě skupiny si uvědomují pozitiva i případná úskalí, ale byl zjištěn kontrast mezi dotazníkovým šetřením a semi-strukturovanými rozhovory. Místní obyvatelé si uvědomují rizika, která by mohla nastat a přemýšlí o situaci, naopak mí