Styly pro vykreslování dat OpenStreetMap a materiály pro jejich výuky - Willmann, Jaroslav (2021)
Diplomová práce se věnuje stylům, které se používají k vykreslování dat OpenStreetMap a na základě získaných poznatcích, byly v rámci diplomové práce vytvořeny studijní materiály pro výuku OSM stylů. V první části se autor snaží za pomocí rešerše popsat samotný kartografický styl a jeho definice, následně se soustředění přenese k OpenStreetMap. Tedy přichází pojednání o OpenStreetMap a jeho datovém modelu, na což naváže stěžejní téma OpenStreetMap stylové formáty a jazyky. Následuje praktická část diplomové práce, ve které se testují nástroje pro tvorbu OSM stylů a dva nejlepší z nich - Mapbox Studio, TileMill - jsou zahrnuty do výukových materiálů, na kterých se studenti učí tvořit OSM styl.