Získavanie priestorových informácií pomocou snímkovania a laserového skenovania : hyperspektrálne snímkovanie ako komplementárny nástroj archeologickej prospekcie - Koróniová, Monika (2020)
Dizertačná práca hodnotí potenciál hyperspektrálneho snímkovania pri poznávaní historickej krajiny, vyberá a analyzuje dátové sady tak, aby pokryli čo najširšie spektrum prírodného prostredia. V porovnaní s leteckým snímkovaním sa veľkou devízou stáva možnosť snímkovania bez extrémnej závislosti na prírodných podmienkach a externých faktoroch, plánovanie letu závisí na exaktných podmienkach a výsledky snímkovania sú matematicky kvantifikovateľné. Na druhej strane však leží fakt značnej finančnej náročnosti pre realizáciu takéhoto letu. V súčasnej dobe však existujú rôzne dátové sady a databázy, ktoré boli primárne zhotovené objednávateľom za iným účelom, avšak miera ich využiteľnosti nemusí byť vyčerpaná len v odvetví, pre ktoré bola pôvodne určené. Z dôvodu akejsi recyklácie už existujúcich dát sa preto postupné vyhodnocovanie existujúcich hyperspektrálnych dát javí ako mimoriadne výhodné. Pre potreby dizertačnej práce boli analyzované dáta z databázy ÚVGZ AV ČR, v.v.i. - CzechGlobe