Značky na dnech velkomoravských keramických nádob jako nástroj poznání ekonomicko-politické komplexity Velké Moravy - Hlavica, Michal (2020)
Předkládaná práce si vzala za úkol prozkoumat potenciál den keramických nádob s hrnčířskými značkami pro zodpovídání otázek spjatých s úrovní společenské a politické organizace velkomoravské společnosti. K tomuto účelu využívá nástrojů a perspektiv kulturní antropologie a deduktivního teoretického modelování, jehož prostřednictvím propracovává kauzalitu mezi komplexitou centrální mocenské instituce a komplexitou ekonomických vztahů uvnitř velkomoravské společnosti. Tyto modely politickoekonomických vztahů následně restrukturalizuje do ekonomicko-geografického modelu pro jádro velkomoravského teritoria a testuje daty derivovanými z prostorově lokalizovanými hrnčířskými značkami. Výsledky vyhodnocení souboru 636 značek z center v Mikulčicích, na Pohansku u Břeclavi, Starých zámků v Brně-Líšni, ve Starém Městě a z pohřebišť v Prušánkách a Nechvalíně korelují s předpoklady odvozenými z teoretických modelů, čímž zároveň prezentují potenciál hrnčířských značek v dalším testování prognóz odvo