Feudálne sídla rodiny Apponyiovcov vo svetle archeologických a písomných prameňov so zameraním na Oponický hrad - Sater, Peter (2020)
Predkladaná dizertačná práca sa pokúša na základe dostupných prameňov predstaviť podoby troch sídel rodiny Apponyiovcov predovšetkým hrad Oponice, na ktorom bol realizovaný rozsiahly archeologický výskum v rokoch 2015-2018 a v roku 2020. Vyhodnotením archeologických situácii v kombinácii so závermi z ďalších výskumov a ich analýz umožňuje urobiť si komplexný obraz o podobe jednotlivých šľachtických sídel a histórie jednej rodiny od 13. storočia až do polovice 20. storočia