Kto, ako a prečo vôbec produkuje na Slovensku dokument pre kiná? : situačná analýza poľa nezávislého slovenského dokumentárneho filmu v kontexte financovania Audiovizuálnym fondom - Vlček, Miroslav (2020)
Táto dizertačná práca ma dva hlavné ciele: (1) vysvetliť ako funguje pole slovenského dokumentárneho filmu a (2) vysvetliť ako producenti vidia svoju pozíciu v poli. Primárne teoretické východiská práce - teória polí - vychádza z diela Pierrea Bourdieuho a prác ďalších autorov, ktorí používajú Bourdieuho koncepty pri skúmaní iných polí. Hlavným metodologickým východiskom tejto práce je situačná analýza Adele E. Clarke, ktorá je orientovaná na kvalitatívne výskumné metódy ako diskurzívna analýza, tematická analýza a pod. Dáta pre túto prácu pochádzajú z dvoch odlišných oblastí. Prvý súbor dát pochádza z verejne dostupných zdrojov ako sú stránky Audiovizuálneho fondu (výročné správy, verejné časti projektových žiadostí, ich hodnotenia a pod.), štatistiky MK SR a články z novín, časopisov a iných typov médií z rokov 1990-2018. Druhý súbor dát pochádza z rozhovorov so slovenskými dokumentárnymi producentmi (alebo režírujúcimi producentmi), ktoré viedol autor tejto práce v rokoch 2017 a 201