Problematické aspekty odvodů zaměstnance z příjmů - Pleva, Ondřej (2020)
Práce se zabývá vybranými problematickými aspekty odvodů zaměstnanců z příjmů ze závislé činnosti, přičemž hlavními tématy jsou superhrubá mzda, veřejná pojistná a švarcsystém. Cílem práce je analyzovat jednotlivé aspekty a zhodnotit, v čem spočívá jejich problematičnost, poukázat na nezákonnost nebo nevhodnost některých institutů nebo jevů spojených s odvody zaměstnanců z příjmů ze závislé činnosti, a to jejich analýzou, případně uvedením možných řešení. Vybrané aspekty jsou testovány zejména z pohledu ústavnosti, zákonnosti, dodržování zejména daňových zásad a rozhodovací praxe soudů. Společným a jednotícím tématem je vysoké zdanění práce v ČR, přičemž jednotlivé zkoumané oblasti jsou buď příčinou nebo důsledkem vysokého zdanění práce.