Markery v diagnostice přetrvávající slizniční atrofie, refrakterní celiakie a maligních komplikací u pacientů s celiakií - Packová, Barbora (2020)
U pacientů s celiakií je jedním z hlavních cílů terapie slizniční hojení. Perzistující atrofie klků je považována za rizikový faktor lymfoproliferativní komplikace a pravděpodobně i vyšší mortality u pacientů s celiakií. Přesto v doporučeních dispenzarizace tohoto onemocnění není paušální provedení kontrolní biopsie z duodena považováno za zcela nezbytné. V retrospektivní kohortové studii jsme pátrali po neinvazivních markerech perzistující atrofie klků u pacientů s celiakií na bezlepkové dietě, které by v dispenzarizaci pomohly selektovat pacienty indikované ke kontrolní biopsii z duodena. Dále jsme hledali prediktory a časné markery refrakterní celiakie a maligních komplikací celiakie. Ze zkoumaných parametrů se nejlepším markerem perzistující atrofie klků jevily specifické autoprotilátky, přesto je nebylo možné hodnotit za spolehlivé. Po vytvoření nových cut-off hodnot a při využití jejich kombinací navzájem a s ultrasonografií střev však autoprotilátky jeví jako využitelné predikto