Geografické rozložení podpory populistické radikální pravice v Česku a na Slovensku - Kevický, Dominik (2020)
Tato rigorózní práce vychází z tézí disertační práce, která se zaobírá problematikou geografického rozložení podpory populistické radikální pravice v Česku a na Slovensku. Vzhledem k rostoucímu úspěchu populistické radikální pravice v průběhu posledního desetiletí je důležité zjistit faktory podílející se na volební podpoře v jednotlivých regionech. Cílem této práce je představit teoretické přístupy vysvětlující geografické rozloženi podpory populistické radikální pravice. Dalším cílem je nalézt a charakterizovat regiony s vysokou a s nízkou volební podporou populisticko-radikálních pravicových stran v Česku a na Slovensku. V práci jsou rozebrány různé teoretické přístupy vysvětlující prostorové rozloženi volební podpory politických stran a jejich aplikovatelnost při studiu populistické radikální pravice. Pro výzkum prostorové diferenciace volební podpory jsou použity převážně metody území volební podpory a prostorové autokorelace. Z rozboru odborné literatury vyplývá, že rozložení vol