La fonction esthétique et l’image de l’histoire: les Guerres de Vendée et de Bretagne dans la littérature du XIXe siècle - Stanovský, Jaroslav, 1990- (2020)
Práce pojednává o specifickém literárním žánru, o historickém románu. Konkrétně je zaměřená na ta díla, která pojednávají o jedné z epizod francouzské revoluce, občanské válce mezi republikány a royalisty na západě Francie. Jedná se o vcelku významný fenomén: z 19. století pochází asi 80 románů a novel, některé napsané známými autory (Victor Hugo, Honoré de Balzac, Alexandre Dumas), jiné jsou dnes zcela zapomenuté. Toto téma bylo nejen velmi populární, ale zároveň do jisté míry kontroverzní, neboť bylo aktualizované politickými a ideologickými konflikty během století. Proto se na základě románů o Vendée a Šuanech dá studovat vztah mezi minulostí a přítomností v literatuře. Dizertace popisuje vývoj žánru v 19. století a především způsob, jaký je obraz historie formován a deformován literaturou skrze analýzu některých typických prvků tohoto žánru: pojetí prostoru, motiv lásky, historické postavy, atd. Naše analýza je založena na české strukturální teorii (funkční pojetí uměleckého díla)