Underwater Localization and Interaction for Open-Sea Augmented Reality Systems - Čejka, Jan; Hliněný, Petr, 1971-; Masarykova univerzita. Katedra teorie programování (2021)
Součástí každé lidské kultury je její historie a historické artefakty. Lidé je studují a dávají dohromady chybějící informace, opravují staré budovy a odhalují struktury ukryté tisíce let. Historické artefakty se ovšem nenacházejí pouze na suchu, ale mnohé z nich, například potopené lodě nebo části měst, leží na dně moří. Vodní prostředí ovšem komplikuje restaurační procesy a znemožňuje lidem tyto památky navštívit. Moderní technologie umožňují lidem prožít návštěvu historických míst naprosto novým způsobem. Jednou z těchto technologií je rozšířená realita, která může pomoci potápěčům s navigací pod vodou a prezentovat jim informace o archeologických nalezištích a turistických místech. Bohužel, mořské prostředí negativně ovlivňuje algoritmy počítačového vidění a komplikuje detekci objektů důležitou pro lokalizaci potápěče. Zařízení pod vodou se také mnohem hůře ovládají, protože musí být chráněná před vodním prostředím. Tato práce zkoumá metody jak přinést rozšířenou realitu pod vodu
The history and historical artefacts represent an essential part of every culture. People study their past and search for missing information, repair old buildings, and excavate structures lost for thousands of years. The artefacts are not only on land, but many assets lie on the bottom of the sea, like sunken ships or submerged cities. Unfortunately, the underwater environment complicates the restoration process and disallows people from visiting the places. Modern technologies allow us to experience cultural heritage sites in new and exciting ways. One of them is augmented reality, whose main benefit under water is that it can help divers navigate to points of interest or present exciting information about archaeological and touristic sites. However, the harsh sea environment affects computer vision algorithms and complicates the detection of objects, which is essential for diver's localization and tracking. The additional protection required for the hardware to work under water als
Vedoucí práce: Petr Hliněný
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, 2021
Keywords: technologický rozvoj; artefakty (archeologie); podmořský výzkum; potápěčská technika; algoritmy (programování); počítačové vidění; technological development; diving equipments; computer algorithms; computer vision; underwater explorations; artefacts (archaeology); disertace; dissertations